Matthew Walker & bí mật giấc ngủ: Phân tích sâu bài đọc “Sleep Should Be Prescribed”
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Matthew Walker & bí mật giấc ngủ: Phân tích sâu bài đọc “Sleep Should Be Prescribed”
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Trong một thế giới luôn hối hả, giấc ngủ dường như bị coi nhẹ, thậm chí là một “điều yếu kém”. Nhưng Matthew Walker, Giám đốc Trung tâm Khoa học Giấc ngủ Con người tại Đại học California, lại khẳng định điều ngược lại: chúng ta đang đối mặt với một “đại dịch thiếu ngủ thảm khốc” và giấc ngủ cần được “kê đơn” như một phương thuốc.
Bài đọc IELTS “Sleep Should Be Prescribed” không chỉ phơi bày những sự thật đáng báo động về thiếu ngủ mà còn cung cấp những hiểu biết sâu sắc và lời khuyên thiết thực. Hãy cùng ECE đi sâu vào từng luận điểm, phân tích các dạng câu hỏi và trang bị những từ vựng quan trọng để chinh phục bài đọc này. Xin mời các bạn cùng theo dõi!
Nội dung bài đọc & Câu hỏi
SLEEP SHOULD BE PRESCRIBED: WHAT THOSE LATE NIGHTS OUT COULD BE COSTING YOU

Sleep Should Be Prescribed IELTS Reading
(A) Matthew Walker dreads the question ‘What do you do?’ On aeroplane it usually means that… he will find himself giving a talk… Walker is the director of the Center for Human Sleep Science at the University of California… it’s Walker’s conviction that we are in the midst of a ‘catastrophic sleep-loss epidemic’… He has now written Why We Sleep, the idea being that once people know of the powerful links between sleep loss and poor health, they will try harder to get the recommended eight hours a night… It needs to be prioritized.
(B) Why are we so sleep-deprived in this century? In 1942, less than 8% of the population was trying to survive on six hours or less sleep a night; in 2017, almost one in two people was. Some reasons are obvious, but Walker believes, too, that in the developed world sleep is strongly associated with weakness. ‘We want to seem busy, and one way we express that is proclaiming how little sleep we’re getting. When I give lectures, people wait behind until there is no one around and then tell me quietly: “I seem to be one of those people who need eight or nine hours’ sleep,” It’s embarrassing to say it in public.’
(C) Walker has found clear evidence that without sleep, there is lower energy and disease, and with sleep, there is vitality and health. More than 20 studies all report the same relationship: the shorter your sleep, the shorter your life. For example, adults aged 45 years or older who sleep less than six hours a night are 200% more like to have a heart attack… This is because even one night of sleep reduction will affect a person’s heart and significantly increase their blood pressure as a result. Walker also points out that when your sleep becomes short, you are susceptible to weight gain. Among the reasons for this are the fact that inadequate sleep increases levels of the hunger-signalling hormone, ghrelin. ‘I’m not going to say that the obesity crisis is caused by the sleep-loss epidemic alone.’ Says Walker. ‘However, processed food and sedentary lifestyles do not adequately explain its rise. It’s now clear that sleep is that third ingredient.’
(D) Sleep also has a power effect on the immune system, which is why, when we have flu, our first instinct is to go to bed. If you are tired, you are more likely to get sick. The well-rested also respond better to the flu vaccine… Walker’s book also includes a long section on dreams. Here he details the various ways in which deep sleep… is to how important deep sleep is to young children. If they don’t get enough, managing aggressive behavior becomes harder and harder… Does Walker take his own advice when it comes to sleep? ‘Yes. I give myself a non-negotiable eight-hour sleep opportunity every night, and I keep very regular hours. I take my sleep incredibly seriously because I have seen the evidence.’
(E) Sleep research shows that we sleep in 90-minute cycles… Each cycle comprises of NREM sleep (non-rapid eye movement sleep), followed by REM (rapid eye movement) sleep. ‘During NREM sleep … your body settles into this lovely low state of energy,’ Walker explains. ‘REM sleep, on the other hand is … an incredibly active brain state. Your heart and nervous system go through spurts of activity.’ Because we need four or five of these cycles to stay healthy, it’s important for people to break bad sleep habits. For example, they should not be regularly working late into the night as this affects cognitive functioning. Depending on sleep pills is also not a good idea, as it can have a damaging effect on memory.
(F) So what can individuals do to ensure they get the right amount of sleep? Firstly, we could think about getting ready for sleep in the same way prepare for the end of a workout… ‘So why don’t we have a bedtime alarm to tell us we’ve got half an hour, that we should start cycling down?’ Companies should think about rewarding sleep. Productivity will rise and motivation will be improved. We can also systematically measure our sleep by using personal tracking devices… While some researchers recommend banning digital devices from the bedroom… Walker believes that technology will eventually be an aid to sleep, as it helps us discover more about the way we function.
Question 1 – 5
Reading Passage 2 has six paragraphs, A-F. Which paragraph contains the following information? Write the correct letter, A-F, in boxes 1-5 on your answer sheet. NB You may use any letter more than once.
- a comparison between two different types of sleep that people experience
- an explanation for some people not wanting to admit the amount of sleep they require
- examples of different behaviours that have a negative impact on mental performance
- a suggestion that medical professionals are not taking the right approach
- a reference to changing trends in the average amount of sleep people get
Question 6 – 9
Complete the sentences below. Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer. Write your answers in boxes 6-9 on your answer sheet.
6. Over 20 studies have shown a person’s __________ goes up when they are sleep deprived.
7. Insufficient sleep is one of the three factors which explain the __________.
8. People who are given the __________ by doctors find it more effective if they sleep properly.
9. Walker has described how a lack of deep sleep is linked to __________ in young children.
Question 10 – 11
The list below mentions some things that individuals can do to ensure they get the right amount of sleep. Which TWO of these things are recommended by Matthew Walker? Write the correct letters in boxes 10 and 11 on your answer sheet.
A. taking a natural product that encourage sleep
B. avoiding looking at brightly lit screens after dark
C. negotiating later start times for work with employers
D. keeping a regular record of hours spent sleeping
E. reducing your activity level at a set time of day
Question 12 – 13
Which TWO of the following statements are true of Matthew Walker? Write the correct letters in boxes 12 and 13 on your answer sheet.
A. He is sometimes reluctant to admit what his profession is.
B. He has based his new book on a series of lectures.
C. He has experienced significant improvements in his health.
D. He has carried out research into the meaning of dreams.
E. He always makes sure he gets enough sleep each night.
Tổng quan về nội dung bài đọc
Bài đọc xoay quanh tầm quan trọng của giấc ngủ thông qua quan điểm của Matthew Walker, một chuyên gia hàng đầu về khoa học giấc ngủ.
- Thực trạng đáng báo động: Xã hội hiện đại đang trải qua một “đại dịch thiếu ngủ”, với ngày càng nhiều người ngủ dưới 6-7 tiếng mỗi đêm.
- Nguyên nhân: Thiếu ngủ xuất phát từ nhiều lý do, trong đó có áp lực công việc, lối sống bận rộn và một quan niệm sai lầm rằng ngủ ít là biểu hiện của sự “bận rộn” và “thành công” chứ không phải “yếu đuối”.
- Hậu quả nghiêm trọng:
- Sức khỏe thể chất: Tăng nguy cơ đau tim, huyết áp cao, tăng cân (do hormone ghrelin tăng), suy giảm hệ miễn dịch.
- Sức khỏe tinh thần: Ảnh hưởng đến chức năng nhận thức, trí nhớ; ở trẻ nhỏ, thiếu ngủ sâu có thể dẫn đến hành vi hung hăng.
- Hai loại giấc ngủ: NREM (non-rapid eye movement) là trạng thái cơ thể thư giãn, tiêu hao ít năng lượng; REM (rapid eye movement) là trạng thái não bộ hoạt động cực kỳ tích cực. Chúng ta cần 4-5 chu kỳ 90 phút này để khỏe mạnh.
- Giải pháp cá nhân & xã hội:
- Cá nhân: Giảm mức độ hoạt động trước khi ngủ (như “cycling down”), ghi chép lại giờ ngủ, tránh làm việc khuya và lạm dụng thuốc ngủ.
- Xã hội: Các công ty nên khuyến khích và tưởng thưởng giấc ngủ, vì điều này giúp tăng năng suất và động lực. Các chuyên gia y tế cần ưu tiên “kê đơn” giấc ngủ thay vì chỉ thuốc ngủ.
- Quan điểm về công nghệ: Walker tin rằng công nghệ cuối cùng sẽ là một công cụ hỗ trợ giấc ngủ, giúp chúng ta hiểu rõ hơn về cách cơ thể hoạt động, mặc dù một số nghiên cứu khuyến cáo tránh thiết bị điện tử trong phòng ngủ.
Tổng hợp từ vựng quan trọng trong bài đọc
- Dreads (động từ): Rất sợ, e ngại.
- Catastrophic sleep-loss epidemic (cụm danh từ): Đại dịch thiếu ngủ thảm khốc.
- Prioritized (động từ): Được ưu tiên.
- Proclaiming (động từ): Tuyên bố công khai, khoe khoang.
- Susceptible (tính từ): Dễ bị ảnh hưởng, nhạy cảm.
- Sedentary lifestyles (cụm danh từ): Lối sống ít vận động.
- Cognitive functioning (cụm danh từ): Chức năng nhận thức.
- Cycling down (động từ, nghĩa bóng): Giảm dần cường độ hoạt động, thư giãn.
Mời bạn tham khảo thêm một số bài mẫu IELTS Reading được ECE biên soạn và tổng hợp:
Sport Science in Australia IELTS Reading
Does class size matter IELTS Reading
Đáp án gợi ý & Phân tích chuyên sâu
1. E
- Dẫn chứng (Đoạn E): “During NREM sleep … your body settles into this lovely low state of energy,’ Walker explains. ‘REM sleep, on the other hand is … an incredibly active brain state.”
- Giải thích: Đoạn E so sánh rõ ràng hai loại giấc ngủ NREM và REM.
2. B
- Dẫn chứng (Đoạn B): “It’s embarrassing to say it in public.”
- Giải thích: Đoạn B giải thích rằng mọi người ngại thừa nhận mình cần ngủ nhiều vì giấc ngủ “strongly associated with weakness” (liên quan mạnh mẽ đến sự yếu đuối) trong xã hội.
3. E
- Dẫn chứng (Đoạn E): “…working late into the night as this affects cognitive functioning. Depending on sleep pills is also not a good idea, as it can have a damaging effect on memory.”
- Giải thích: Làm việc khuya và dùng thuốc ngủ là những hành vi có tác động tiêu cực đến “cognitive functioning” và “memory” (hiệu suất tinh thần).
4. A
- Dẫn chứng (Đoạn A): “When did a doctor prescribe, not sleeping pills, but sleep itself? It needs to be prioritized.”
- Giải thích: Tác giả gợi ý rằng các bác sĩ chưa có cách tiếp cận đúng đắn khi không “kê đơn” giấc ngủ.
5. B
- Dẫn chứng (Đoạn B): “In 1942, less than 8% of the population was trying to survive on six hours or less sleep a night; in 2017, almost one in two people was.”
- Giải thích: Đoạn B cung cấp số liệu thay đổi về thời lượng ngủ trung bình qua các năm.
6. blood pressure
- Dẫn chứng (Đoạn C): “…significantly increase their blood pressure as a result.”
7. obesity crisis
- Dẫn chứng (Đoạn C): “Insufficient sleep is that third ingredient” gây ra “the obesity crisis.”
8. flu vaccine
- Dẫn chứng (Đoạn D): “The well-rested also respond better to the flu vaccine…”
9. aggressive behaviour
- Dẫn chứng (Đoạn D): “If they don’t get enough [deep sleep], managing aggressive behavior becomes harder and harder.”
10-11. D & E
- Dẫn chứng (Đoạn F):
- E: “have a bedtime alarm to tell us… we should start cycling down” (giảm mức độ hoạt động).
- D: “systematically measure our sleep by using personal tracking devices” (ghi chép thường xuyên).
- Giải thích: Các lựa chọn khác không được Matthew Walker khuyến nghị trực tiếp trong bài.
12-13. A & E
- Dẫn chứng:
- A (Đoạn A): “Matthew Walker dreads the question ‘What do you do?’” (Ông ấy đôi khi miễn cưỡng thừa nhận nghề nghiệp của mình).
- E (Đoạn D): “I give myself a non-negotiable eight-hour sleep opportunity every night, and I keep very regular hours.” (Ông ấy luôn đảm bảo mình ngủ đủ giấc).
- Giải thích:
- B: Không có thông tin ông dựa sách vào chuỗi bài giảng.
- C: Không có thông tin về sức khỏe cá nhân ông.
- D: Ông nghiên cứu vai trò của giấc mơ trong việc xử lý cảm xúc, không phải “ý nghĩa của giấc mơ” nói chung.
Bài đọc IELTS “Sleep Should Be Prescribed” là một bài đọc mang tính thời sự và có ý nghĩa thực tiễn cao, đồng thời là một bài luyện tập xuất sắc cho các kỹ năng đọc hiểu chuyên sâu. Nó không chỉ cung cấp kiến thức giá trị về giấc ngủ mà còn thách thức khả năng của bạn trong việc xác định ý chính, chi tiết cụ thể và quan điểm của tác giả.
Thông qua việc phân tích kỹ lưỡng từng câu hỏi và đáp án, ECE hy vọng bạn đã củng cố được chiến lược làm bài và nâng cao vốn từ vựng, sẵn sàng chinh phục mọi thử thách trong kỳ thi IELTS sắp tới.
Đoàn Nương
Tôi là Đoàn Nương - Giám đốc trung tâm ngoại ngữ ECE. Tôi hiện đang là giảng viên của khoa ngôn ngữ các nước nói tiếng Anh - Trường Đại Học Quốc Gia Hà Nội. Tôi đã có 19 năm kinh nghiệm giảng dạy IELTS và 15 năm là giảng viên Đại Học. Tôi mong muốn đưa ECE trở thành trung tâm ngoại ngữ cho tất cả mọi người, mang tới cho học viên môi trường học tập tiếng Anh chuyên nghiệp và hiệu quả.
Tìm hiểu các khóa học tại ECE
Tin Tức Cùng Danh Mục
Giải mã topic Family IELTS Speaking: Từ vựng & bài mẫu chi tiết
Topic Education IELTS Speaking: Bài mẫu & Từ vựng ăn điểm
Describe a second-hand website – Bài mẫu IELTS Speaking
Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)
