Giải mã đề IELTS Reading: Anesthesiology (Gây mê hồi sức)
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Giải mã đề IELTS Reading: Anesthesiology (Gây mê hồi sức)
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Trong hành trình chinh phục IELTS Reading, các chủ đề về Y học và Lịch sử khoa học (History of Science) luôn là những “chướng ngại vật” khó nhằn bởi lượng từ vựng chuyên ngành dày đặc. Bài đọc “Anesthesiology” (Gây mê hồi sức) là một ví dụ điển hình, cung cấp cái nhìn toàn cảnh từ những phương thuốc cổ xưa đến công nghệ gây mê hiện đại.
Bài viết này của ECE sẽ cung cấp trọn vẹn nội dung bài đọc, tóm tắt ý chính, phân tích từ vựng đắt giá và đặc biệt là đáp án kèm giải thích chi tiết để bạn ôn luyện hiệu quả nhất.
Nội dung bài đọc Anesthesiology & câu hỏi
Dưới đây là nguyên văn bài đọc và bộ câu hỏi đi kèm. Bạn hãy thử sức làm trước khi kéo xuống xem phần giải thích nhé.
Anesthesiology
Since the beginning of time, man has sought natural remedies for pain. Between 40 and 60 A.D., Greek physician, Dioscorides traveled with the Roman armies, studying the medicinal properties of plants and minerals. His book, De materia medica, written in five volumes and translated into at least seven languages, was the primary reference source for physicians for over sixteen centuries. The field of anesthesiology, which was once nothing more than a list of medicinal plants and makeshift remedies, has grown into one of the most important fields in medicine.
Many of the early pain relievers were based on myth and did little to relieve the suffering of an ill or injured person. The mandragora (now known as the mandrake plant) was one of the first plants to be used as an anesthetic. Due to the apparent screaming that the plant made as it was pulled from the ground, people in the Middle Ages believed that the person who removed the mandrake from the earth would either die or go insane. This superstition may have resulted because the split root of the mandrake resembled the human form. In order to pull the root from the ground, the plant collector would loosen it and tie the stem to an animal. It was believed that the safest time to uproot a mandrake was in the moonlight, and the best animal to use was a black dog. In his manual, Dioscorides suggested boiling the root with wine and having a man drink the potion to remove sensation before cutting his flesh or burning his skin. Opium and Indian hemp were later used to induce sleep before a painful procedure or to relieve the pain of an illness. Other remedies such as cocaine did more harm to the patient than good as people died from their addictions. President Ulysses S. Grant became addicted to cocaine before he died of throat cancer in 1885.
The modern field of anesthetics dates to the incident when nitrous oxide (more commonly known as laughing gas) was accidentally discovered. Humphrey Davy, the inventor of the miner’s lamp, discovered that inhaling the toxic compound caused a strange euphoria, followed by fits of laughter, tears, and sometimes unconsciousness. U.S. dentist, Horace Wells, was the first on record to experiment with laughing gas, which he used in 1844 to relieve pain during a tooth extraction. Two years later, Dr. William Morton created the first anesthetic machine. This apparatus was a simple glass globe containing an ether-soaked sponge. Morton considered ether a good alternative to nitrous oxide because the numbing effect lasted considerably longer. His apparatus allowed the patient to inhale vapors whenever the pain became unbearable. In 1846, during a trial experiment in Boston, a tumor was successfully removed from a man’s jaw area while he was anesthetized with Morton’s machine.
The first use of anesthesia in the obstetric field occurred in Scotland by Dr. James Simpson. Instead of ether, which he considered irritating to the eyes, Simpson administered chloroform to reduce the pain of childbirth. Simpson sprinkled chloroform on a handkerchief and allowed laboring women to inhale the fumes at their own discretion. In 1853, Queen Victoria agreed to use chloroform during the birth of her eighth child. Soon the use of chloroform during childbirth was both acceptable and fashionable. However, as chloroform became a more popular anesthetic, knowledge of its toxicity surfaced, and it was soon obsolete.
After World War II, numerous developments were made in the field of anesthetics. Surgical procedures that had been unthinkable were being performed with little or no pain felt by the patient. Rather than physicians or nurses who administered pain relief as part of their profession, anesthesiologists became specialists in suppressing consciousness and alleviating pain. Anesthesiologists today are classified as perioperative physicians, meaning they take care of a patient before, during, and after surgical procedures. It takes over eight years of schooling and four years of residency until an anesthesiologist is prepared to practice in the United States. These experts are trained to administer three different types of anesthetics: general, local, and regional. General anesthetic is used to put a patient into a temporary state of unconsciousness. Local anesthetic is used only at the affected site and causes a loss of sensation. Regional anesthetic is used to block the sensation and possibly the movement of a larger portion of the body. As well as controlling the levels of pain for the patient before and throughout an operation, anesthesiologists are responsible for monitoring and controlling the patient’s vital functions during the procedure and assessing the medical needs in the post-operative room.
The number of anesthesiologists in the United States has more than doubled since the 1970s, as has the improvement and success of operative care. In addition, complications from anesthesiology have declined dramatically. Over 40 million anesthetics are administered in the United States each year, with only 1 in 250,000 causing death.
Questions 1 – 6 (True / False / Not Given)
Do the following statements agree with the information in Passage 3? In boxes 1-6 on your Answer Sheet write
TRUE if the statement is true according to the passage.
FALSE if the statement contradicts the passage.
NOT GIVEN inhere is no information about this in the passage.
1. Dioscorides’ book, De materia medica, fell out of use after 60 A.D.
2. Mandragora was used as an anesthetic during the Middle Ages.
3. Nitrous oxide can cause the user to both laugh and cry.
4. During the second half of the 19th century, most dentists used anesthesia.
5. Anesthesiologists in the United States are required to have 12 years of education and training.
6. There are fewer anesthesiologists in the United States now than in the past.
Questions 7 – 12:
Match each fact about anesthesia with the type of anesthetic that it refers to.
There are more types of anesthetics listed than facts, so you won’t use them all.
Write the correct letter, A – H in boxes 7 – 12 on your Answer Sheet.
Types of Anesthetic:
A general anesthetic
B local anesthetic
C regional anesthetic
D chloroform
E ether
F nitrous oxide
G opium
H mandrake
7. Used by sprinkling on a handkerchief.
8. Used on only one specific part of the body.
9. Used by boiling with wine.
10. Used first during a dental procedure.
11. Used to stop feeling over a larger area of the body.
12. Used in the first anesthetic machine.
Tóm tắt nội dung bài đọc
Để hiểu sâu hơn bài đọc này, chúng ta hãy cùng điểm qua các ý chính theo trình tự thời gian và sự phát triển của y học:
- Giai đoạn Cổ đại & Trung cổ: Con người từ xưa đã tìm kiếm các phương thuốc giảm đau tự nhiên. Nổi bật là Dioscorides với cuốn sách De materia medica. Một loại cây nổi tiếng thời bấy giờ là Mandragora (cây khoai ma), được bao phủ bởi nhiều truyền thuyết mê tín dị đoan (như tiếng thét làm người ta điên loạn), nhưng thực tế rễ của nó được nấu với rượu để làm mất cảm giác đau.
- Thế kỷ 19 – Kỷ nguyên khí gây mê:
– Nitrous Oxide (Khí cười): Được Horace Wells sử dụng lần đầu trong nha khoa năm 1844.
– Ether: William Morton chế tạo máy gây mê đầu tiên dùng Ether năm 1846, hiệu quả lâu hơn khí cười.
– Chloroform: James Simpson dùng chất này để giảm đau khi sinh nở (sản khoa), được Nữ hoàng Victoria sử dụng. Tuy nhiên, sau đó nó bị loại bỏ vì độc tính.
- Giai đoạn Hiện đại (Sau Thế chiến II): Ngành gây mê hồi sức phát triển mạnh mẽ. Bác sĩ gây mê (Anesthesiologists) trở thành chuyên gia được đào tạo bài bản (mất khoảng 12 năm học và thực tập).
- Phân loại & An toàn: Có 3 loại gây mê chính: Toàn thân (General), Cục bộ (Local), và Vùng (Regional). Số lượng bác sĩ gây mê tăng lên, tỷ lệ tử vong giảm mạnh, biến đây thành một lĩnh vực an toàn và thiết yếu.
Tổng hợp từ vựng quan trọng trong bài đọc
Bài đọc này chứa nhiều thuật ngữ y học (Medical terms) cực kỳ hữu ích cho IELTS Reading.
| Từ vựng | Loại từ | Nghĩa tiếng Việt | Ngữ cảnh trong bài |
| Anesthesiology | (n) | Khoa gây mê hồi sức | Tên chủ đề bài đọc. |
| Remedy | (n) | Phương thuốc, biện pháp cứu chữa | “Natural remedies for pain”. |
| Physician | (n) | Bác sĩ, thầy thuốc | “Greek physician, Dioscorides”. |
| Obstetric | (adj) | (Thuộc) Sản khoa | “The first use of anesthesia in the obstetric field”. |
| Euphoria | (n) | Trạng thái hưng phấn tột độ | Tác dụng phụ của khí cười (Nitrous oxide). |
| Apparatus | (n) | Thiết bị, máy móc | “Dr. William Morton created the first anesthetic apparatus“. |
| Alleviate | (v) | Làm giảm bớt (đau đớn) | “Specialists in suppressing consciousness and alleviating pain”. |
| Perioperative | (adj) | Chu phẫu (Trước, trong và sau mổ) | Bác sĩ gây mê chăm sóc bệnh nhân trong suốt quá trình này. |
Đáp án bài đọc & giải thích chi tiết
1. FALSE
Dẫn chứng: Đoạn 1: “His book… was the primary reference source for physicians for over sixteen centuries.” (Sách của ông là nguồn tham khảo chính trong hơn 16 thế kỷ).
Giải thích: 16 thế kỷ dài hơn rất nhiều so với mốc năm 60 A.D, nên việc nói nó “fell out of use” (ngừng sử dụng) ngay sau năm 60 là sai.
2. TRUE
Dẫn chứng: Đoạn 2: “The mandragora… was one of the first plants to be used as an anesthetic… people in the Middle Ages believed…”
Giải thích: Bài đọc xác nhận cây này được dùng làm thuốc mê và nhắc đến niềm tin của người Trung Cổ về nó.
3. TRUE
Dẫn chứng: Đoạn 3: “…inhaling the toxic compound caused a strange euphoria, followed by fits of laughter, tears, and sometimes unconsciousness.”
Giải thích: Bài đọc liệt kê rõ ràng triệu chứng bao gồm cả tiếng cười (laughter) và nước mắt (tears).
4. NOT GIVEN
Dẫn chứng: Đoạn 3 có nhắc đến nha sĩ Horace Wells dùng khí cười năm 1844, nhưng không có thông tin nào nói về việc “hầu hết các nha sĩ” (most dentists) thời đó có dùng hay không.
5. TRUE
Dẫn chứng: Đoạn 5: “It takes over eight years of schooling and four years of residency until an anesthesiologist is prepared to practice…”
Giải thích: 8 năm học + 4 năm nội trú = 12 năm. Thông tin trùng khớp.
6. FALSE
Dẫn chứng: Đoạn 6: “The number of anesthesiologists in the United States has more than doubled since the 1970s…”
Giải thích: Số lượng đã tăng gấp đôi, nghĩa là nhiều hơn chứ không phải ít hơn (fewer).
Questions 7-12: Matching
7. D (Chloroform)
Dẫn chứng: Đoạn 4: “Simpson sprinkled chloroform on a handkerchief…” (Simpson rắc chloroform lên khăn tay).
8. B (Local anesthetic)
Dẫn chứng: Đoạn 5: “Local anesthetic is used only at the affected site…” (Gây mê cục bộ chỉ dùng tại vị trí bị ảnh hưởng).
9. H (Mandrake)
Dẫn chứng: Đoạn 2: “Dioscorides suggested boiling the root with wine…” (đề cập đến rễ cây Mandragora/Mandrake).
10. F (Nitrous oxide)
Dẫn chứng: Đoạn 3: “Horace Wells, was the first on record to experiment with laughing gas (nitrous oxide), which he used in 1844 to relieve pain during a tooth extraction.”
11. C (Regional anesthetic)
Dẫn chứng: Đoạn 5: “Regional anesthetic is used to block the sensation… of a larger portion of the body.”
12. E (Ether)
Dẫn chứng: Đoạn 3: “Dr. William Morton created the first anesthetic machine. This apparatus was a simple glass globe containing an ether-soaked sponge.”
Qua bài viết phân tích chi tiết về Anesthesiology IELTS Reading, hy vọng bạn đã nắm vững được không chỉ đáp án chính xác mà còn cả phương pháp tư duy logic để xử lý các dạng bài “khó nhằn” như Matching Features hay True/False/Not Given. Việc va chạm với các chủ đề học thuật chuyên sâu như Y học (Medicine) hay Lịch sử khoa học tuy nhiều thách thức về từ vựng, nhưng chính là “chìa khóa” để bạn bứt phá band điểm Reading một cách ngoạn mục.
Đừng quên ghi chép lại các từ vựng chuyên ngành (như anesthetic, obstetrics, perioperative…) vào sổ tay để ôn luyện thường xuyên. Chúc các bạn ôn tập hiệu quả và sớm chinh phục được target IELTS mong muốn!
Đoàn Nương
Tôi là Đoàn Nương - Giám đốc trung tâm ngoại ngữ ECE. Tôi hiện đang là giảng viên của khoa ngôn ngữ các nước nói tiếng Anh - Trường Đại Học Quốc Gia Hà Nội. Tôi đã có 19 năm kinh nghiệm giảng dạy IELTS và 15 năm là giảng viên Đại Học. Tôi mong muốn đưa ECE trở thành trung tâm ngoại ngữ cho tất cả mọi người, mang tới cho học viên môi trường học tập tiếng Anh chuyên nghiệp và hiệu quả.
Tìm hiểu các khóa học tại ECE
Tin Tức Cùng Danh Mục
Describe a second-hand website – Bài mẫu IELTS Speaking
Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)
IELTS Speaking topic fishing: Từ vựng & bài mẫu chi tiết
Bài đọc Fair Games IELTS Reading: Dịch song ngữ & đáp án chi tiết
