Giải mã bài đọc IELTS Reading: Invasion of the Robot Umpires chi tiết

Giải mã bài đọc IELTS Reading: Invasion of the Robot Umpires chi tiết

27/10/2025

362

Chủ đề công nghệ và sự thay thế con người trong các lĩnh vực khác nhau luôn là một đề tài nóng hổi, và “Invasion of the Robot Umpires” là một bài đọc IELTS Reading thú vị khai thác khía cạnh này trong môn thể thao bóng chày. Bài viết này của ECE English sẽ cung cấp một hướng dẫn toàn diện, giúp bạn phân tích sâu, giải đáp mọi câu hỏi và học từ vựng quan trọng từ bài đọc.

Nội dung bài đọc (Reading Passage)

Invasion of the Robot Umpires

A few years ago, Fred DeJesus from Brooklyn, New York became the first umpire in a minor league baseball game to use something called the Automated Ball-Strike System (ABS), often referred to as the ‘robo-umpire’. Instead of making any judgments himself about a strike*, DeJesus had decisions fed to him through an earpiece, connected to a modified missile-tracking system. The contraption looked like a large black pizza box with one glowing green eye; it was mounted above the press stand.

Major League Baseball (MLB), who had commissioned the system, wanted human umpires to announce the calls, just as they would have done in the past. When the first pitch came in, a recorded voice told DeJesus it was a strike. Previously, calling a strike was a judgment call on the part of the umpire. Even if the batter does not hit the ball, a pitch that passes through the ‘strike zone’ (an imaginary zone about seventeen inches wide, stretching from the batter’s knees to the middle of his chest) is considered a strike. During that first game, when DeJesus announced calls, there was no heckling and no shouted disagreement. Nobody said a word.

For a hundred and fifty years or so, the strike zone has been the game’s animating force—countless arguments between a team’s manager and the umpire have taken place over its boundaries and whether a ball had crossed through it. The rules of play have evolved in various stages. Today, everyone knows that you may scream your disagreement in an umpire’s face, but you must never shout personal abuse at them or touch them. That’s a no-no. When the robo-umpires came, however, the arguments stopped.

During the first robo-umpire season, players complained about some strange calls. In response, MLB decided to tweak the dimensions of the zone, and the following year the consensus was that ABS is profoundly consistent. MLB says the device is near-perfect, precise to within fractions of an inch. “It’ll reduce controversy in the game, and be good for the game,” says Rob Manfred, who is Commissioner for MLB. But the question is whether controversy is worth reducing, or whether it is the sign of a human hand.

A human, at least, yells back. When I spoke with Frank Viola, a coach for a North Carolina team, he said that ABS works as designed, but that it was also unforgiving and pedantic, almost legalistic. “Manfred is a lawyer,” Viola noted. Some pitchers have complained that, compared to a human’s, the robot’s strike zone seems too precise. Viola was once a major-league player himself. When he was pitching, he explained, umpires rewarded skill. “Throw it where you aimed, and it would be a strike, even if it was an inch or two outside. There was a dialogue between pitcher and umpire.

The executive tasked with running the experiment for MLB is Morgan Sword, who’s in charge of baseball operations. According to Sword, ABS was part of a larger project to make baseball more exciting since executives are terrified of losing younger fans, as has been the case with horse racing and boxing. He explains how they began the process by asking fans what version of baseball they found most exciting. The results showed that everyone wanted more action: more hits, more defense, more baserunning. This type of baseball essentially hasn’t existed since the 1960s, when the hundred-mile-an-hour fastball, which is difficult to hit and control, entered the game. It flattened the game into strikeouts, walks, and home runs—a type of play lacking much action.

Sword’s team brainstormed potential fixes. Any rule that existed, they talked about changing—from changing the bats to changing the geometry of the field. But while all of these were ruled out as potential fixes, ABS was seen as a perfect vehicle for change. According to Sword, once you get the technology right, you can load any strike zone you want into the system. “It might be a triangle, or a blob, or something shaped like Texas. Over time, as baseball evolves, ABS can allow the zone to change with it.

“In the past twenty years, sports have moved away from judgment calls. Soccer has Video Assistant Referees (for offside decisions, for example). Tennis has Hawk-Eye (for line calls, for example). For almost a decade, baseball has used instant replay on the base paths. This is widely liked, even if the precision can sometimes cause problems. But these applications deal with something physical: bases, lines, goals. The boundaries of action are precise, delineated like the keys of a piano. This is not the case with ABS and the strike zone. Historically, a certain discretion has been appreciated.

I decided to email Alva Noë, a professor at Berkeley University and a baseball fan, for his opinion. “Hardly a day goes by that I don’t wake up and run through the reasons that this [robo-umpires] is such a terrible idea,” he replied. He later told me, “This is part of a movement to use algorithms to take the hard choices of living out of life.” Perhaps he’s right. We watch baseball to kill time, not to maximize it. Some players I have met take a dissenting stance toward the robots too, believing that accuracy is not the answer. According to Joe Russo, who plays for a New Jersey team, “With technology, people just want everything to be perfect. That’s not reality. I think perfect would be weird. Your teams are always winning, work is always just great, there’s always money in your pocket, your car never breaks down. What is there to talk about?

Questions 27 – 32

Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 3?
YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

 27. When DeJesus first used ABS, he shared decision-making about strikes with it.
 28. MLB considered it necessary to amend the size of the strike zone when criticisms were received from players.
 29.MLB is keen to justify the money spent on improving the accuracy of ABS’s calculations.
 30. The hundred-mile-an-hour fastball led to a more exciting style of play.
 31. The differing proposals for alterations to the baseball bat led to fierce debate on Sword’s team.
 32. ABS makes changes to the shape of the strike zone feasible.

Questions 33 – 37 Complete the summary using the list of phrases, A-H, below.

Calls by the umpire

Even after ABS was developed, MLB still wanted human umpires to shout out decisions as they had in their 33  . The umpire’s job had, at one time, required a 34  about whether a ball was a strike. A ball is considered a strike when the batter does not hit it and it crosses through a 35  extending approximately from the batter’s knee to his chest.
In the past, 36  over strike calls were not uncommon, but today everyone accepts the complete ban on pushing or shoving the umpire. One difference, however, is that during the first game DeJesus used ABS, strike calls were met with 37 
A. pitch boundary B. numerous disputes C. team tactics D. subjective assessment
E. widespread approval F. former roles G. total silence H. perceived area

Questions 38 – 40
Choose the correct letter, A, B, C or D.
38. What does the writer suggest about ABS in the fifth paragraph?

39. Morgan Sword says that the introduction of ABS

40. Why does the writer include the views of Noe and Russo?

Tóm tắt nội dung bài đọc

Bài viết thảo luận về việc giới thiệu và tác động của Hệ thống Phán quyết Bóng-Bạt Tự động (ABS), hay còn gọi là “trọng tài robot”, trong môn bóng chày.

  • Sự ra đời và hoạt động: Bài viết bắt đầu bằng việc mô tả trận đấu đầu tiên có sự tham gia của trọng tài robot, nơi trọng tài con người chỉ đóng vai trò thông báo quyết định do hệ thống đưa ra.
  • Tranh cãi và sự chấp nhận: Ban đầu, hệ thống gây ra tranh cãi và bị cầu thủ phàn nàn, dẫn đến việc MLB phải điều chỉnh lại “vùng bạt” (strike zone). Tuy nhiên, sau đó hệ thống được công nhận vì tính nhất quán và chính xác cao.
  • Mục đích sâu xa: Việc áp dụng ABS không chỉ vì tính chính xác, mà còn là một phần của dự án lớn hơn nhằm làm cho bóng chày trở nên hấp dẫn hơn để thu hút thế hệ người hâm mộ trẻ tuổi.
  • Cuộc tranh luận triết học: Bài viết đặt ra câu hỏi liệu sự chính xác tuyệt đối có phải là điều tốt nhất cho thể thao. Nhiều người, từ huấn luyện viên đến giáo sư và cầu thủ, cho rằng yếu tố con người, sự phán xét chủ quan, và thậm chí cả những tranh cãi mới chính là linh hồn và sự hấp dẫn của trò chơi, phản ánh sự không hoàn hảo của cuộc sống thực.

Tổng hợp từ vựng quan trọng từ bài đọc

  • Umpire (n): trọng tài (trong bóng chày, tennis…).
  • Heckling (n): sự la ó, quấy rối, chế nhạo.
    • Ví dụ: “During that first game, when DeJesus announced calls, there was no heckling and no shouted disagreement.
  • Animating force (n.p): động lực, linh hồn, thứ tạo nên sức sống.
    • Ví dụ: “…the strike zone has been the game’s animating force
  • Consensus (n): sự đồng thuận, nhất trí.
    • Ví dụ: “…the following year the consensus was that ABS is profoundly consistent.
  • Unforgiving (adj): khắc nghiệt, không khoan nhượng.
    • Ví dụ: “…he said that ABS works as designed, but that it was also unforgiving and pedantic…
  • Pedantic (adj): quá chú trọng vào tiểu tiết, cứng nhắc.
  • Delineated (adj): được vạch ra, định rõ ranh giới.
    • Ví dụ: “The boundaries of action are precise, delineated like the keys of a piano.
  • Discretion (n): sự tự do quyết định, sự tùy ý phán xét.
    • Ví dụ: “Historically, a certain discretion has been appreciated.
  • Dissenting stance (n.p): lập trường phản đối, quan điểm bất đồng.
    • Ví dụ: “Some players I have met take a dissenting stance toward the robots too…

Gợi ý đáp án & giải thích chi tiết

  • 27. NO

Dẫn chứng: “Instead of making any judgments himself about a strike, DeJesus had decisions fed to him through an earpiece…

Giải thích: Câu này nói rõ DeJesus không tự đưa ra bất kỳ phán quyết nào mà chỉ nhận quyết định từ hệ thống. Điều này trái ngược với ý “chia sẻ việc ra quyết định” (shared decision-making).

  • 28. YES

Dẫn chứng: “During the first robo-umpire season, players complained about some strange calls. In response, MLB decided to tweak the dimensions of the zone…

Giải thích: “Players complained” (cầu thủ phàn nàn) tương ứng với “criticisms were received from players”, và “MLB decided to tweak” (MLB quyết định điều chỉnh) tương ứng với “considered it necessary to amend”.

  • 29. NOT GIVEN

Giải thích: Bài đọc có nói MLB ca ngợi độ chính xác của ABS, nhưng không hề đề cập đến việc họ biện minh cho chi phí bỏ ra để cải thiện hệ thống.

  • 30. NO

Dẫn chứng: “This type of baseball essentially hasn’t existed since the 1960s, when the hundred-mile-an-hour fastball… entered the game. It flattened the game into strikeouts, walks, and home runs—a type of play lacking much action.

Giải thích: Bài đọc nói rằng cú ném bóng tốc độ cao này đã “làm phẳng” trận đấu, khiến nó trở nên kém hành động (lacking much action), trái ngược với ý “hấp dẫn hơn” (more exciting).

  • 31. NOT GIVEN

Giải thích: Bài đọc có nhắc đến việc đội của Sword đã thảo luận về việc thay đổi gậy bóng chày (“changing the bats”), nhưng hoàn toàn không có thông tin về việc có một “cuộc tranh luận gay gắt” (fierce debate) nào đã diễn ra hay không.

  • 32. YES

Dẫn chứng: “According to Sword, once you get the technology right, you can load any strike zone you want into the system. ‘It might be a triangle, or a blob, or something shaped like Texas…‘”

Giải thích: Việc có thể nạp vào hệ thống bất kỳ hình dạng vùng bạt nào (tam giác, hình khối…) cho thấy ABS giúp cho việc thay đổi hình dạng của vùng bạt trở nên khả thi (“feasible”).

  • 33. F. former roles (vai trò trước đây)

Dẫn chứng: “…MLB still wanted human umpires to announce the calls, just as they would have done in the past.

  • 34. D. subjective assessment (đánh giá chủ quan)

Dẫn chứng: “Previously, calling a strike was a judgment call on the part of the umpire.” (“judgment call” đồng nghĩa với “subjective assessment”).

  • 35. A. pitch boundary (ranh giới cú ném)

Dẫn chứng: “…a pitch that passes through the ‘strike zone’ (an imaginary zone about seventeen inches wide…)” (“strike zone” là một khu vực có ranh giới).

  • 36. B. numerous disputes (vô số tranh cãi)

Dẫn chứng: “…countless arguments between a team’s manager and the umpire have taken place over its boundaries…” (“countless arguments” đồng nghĩa với “numerous disputes”).

  • 37. G. total silence (sự im lặng hoàn toàn)

Dẫn chứng: “During that first game, when DeJesus announced calls, there was no heckling and no shouted disagreement. Nobody said a word.

  • 38. B – It may reduce some of the appeal of the game. (Nó có thể làm giảm đi một phần sự hấp dẫn của trò chơi).

Dẫn chứng (Đoạn 5): Đoạn này so sánh sự “quá chính xác” của robot với sự “đối thoại” và “kỹ năng được thưởng” của trọng tài người. Huấn luyện viên Frank Viola cho rằng ABS “khắc nghiệt và cứng nhắc”. Điều này ngụ ý rằng việc loại bỏ yếu tố con người có thể làm mất đi một phần sự hấp dẫn, sự tương tác của trận đấu.

  • 39. D – was an attempt to ensure baseball retained a young audience. (là một nỗ lực để đảm bảo bóng chày giữ chân được khán giả trẻ).

Dẫn chứng (Đoạn 6): “According to Sword, ABS was part of a larger project to make baseball more exciting since executives are terrified of losing younger fans…

  • 40. C – to indicate that accuracy is not the same thing as enjoyment. (để chỉ ra rằng sự chính xác không đồng nghĩa với sự thưởng thức/niềm vui).

Dẫn chứng (Đoạn 9): Noë gọi ý tưởng này là “tồi tệ”, còn Russo nói rằng “sự hoàn hảo sẽ rất kỳ lạ” và “có gì để nói nữa chứ?”. Cả hai đều cho rằng việc theo đuổi sự chính xác tuyệt đối bằng công nghệ có thể làm mất đi những yếu tố không hoàn hảo, những cuộc tranh luận, những điều làm cho cuộc sống và thể thao trở nên thú vị để bàn luận và thưởng thức.

Kết bài

Bài đọc “Invasion of the Robot Umpires” không chỉ là một bài kiểm tra kỹ năng đọc hiểu mà còn mở ra một cuộc thảo luận sâu sắc về vai trò của công nghệ trong thể thao và cuộc sống. Nó cho thấy rằng đôi khi, sự chính xác tuyệt đối không phải là mục tiêu cuối cùng, và chính những “lỗi” của con người lại là thứ tạo nên sự hấp dẫn và cảm xúc. Đối với các thí sinh IELTS, bài đọc này là một cơ hội tuyệt vời để rèn luyện kỹ năng phân biệt quan điểm của tác giả và các nhân vật được trích dẫn.

Logo chính thức của trung tâm ngoại ngữ ECE

Đoàn Nương

Tôi là Đoàn Nương - Giám đốc trung tâm ngoại ngữ ECE. Tôi hiện đang là giảng viên của khoa ngôn ngữ các nước nói tiếng Anh - Trường Đại Học Quốc Gia Hà Nội. Tôi đã có 19 năm kinh nghiệm giảng dạy IELTS và 15 năm là giảng viên Đại Học. Tôi mong muốn đưa ECE trở thành trung tâm ngoại ngữ cho tất cả mọi người, mang tới cho học viên môi trường học tập tiếng Anh chuyên nghiệp và hiệu quả.

Tin Tức Cùng Danh Mục

IELTS Speaking topic Education
25/12/2025

Topic Education IELTS Speaking: Bài mẫu & Từ vựng ăn điểm

Trong phần thi IELTS Speaking, Education (Giáo dục) là một trong những chủ đề phổ biến thường xuyên xuất hiện trong đề. Dù bạn là học sinh, sinh viên hay người đi làm, khả năng cao bạn sẽ gặp các câu hỏi liên quan đến chuyên ngành, môn học yêu thích hoặc quan điểm về […]
Describe a second-hand website IELTS Speaking
25/12/2025

Describe a second-hand website – Bài mẫu IELTS Speaking

Trong IELTS Speaking, chủ đề “Shopping” hay “Website” đã quá quen thuộc. Tuy nhiên, xu hướng đề thi gần đây đang chuyển dịch sang các ngách cụ thể và mang tính xã hội hơn. Một trong số đó là đề bài: “Describe a website where people can sell or buy second-hand or recycled items” (Mô […]
Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)
22/12/2025

Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)

Chào các bạn, trong IELTS Speaking, có một dạng đề tưởng chừng rất quen thuộc nhưng lại là “bẫy” khiến nhiều thí sinh mất điểm oan, đó là dạng đề kể lại trải nghiệm cá nhân và rút ra bài học. Một ví dụ điển hình chính là: “Describe a time when you received the […]
IELTS Speaking topic fishing
22/12/2025

IELTS Speaking topic fishing: Từ vựng & bài mẫu chi tiết

Chào các bạn, series bài học lần này của chúng ta sẽ gắn liền với chủ đề Fishing (Câu cá). Đây là một chủ đề mà hầu hết các bạn đều đã từng nghe đến, nhưng có thể ít khi có cơ hội vận dụng trong bài thi IELTS Speaking. Lý do là vì chủ […]
Fair Games IELTS Reading
20/12/2025

Bài đọc Fair Games IELTS Reading: Dịch song ngữ & đáp án chi tiết

Bài đọc “Fair Games?” là một chủ đề học thuật phổ biến trong IELTS, bàn về những mặt trái kinh tế và xã hội của việc đăng cai Thế vận hội Olympic. Bài viết này của trung tâm ngoại ngữ ECE sẽ cung cấp bản dịch chi tiết, danh sách từ vựng “ăn điểm” và […]

Các tin liên quan

IELTS Speaking topic Education
25/12/2025

Topic Education IELTS Speaking: Bài mẫu & Từ vựng ăn điểm

Trong phần thi IELTS Speaking, Education (Giáo dục) là một trong những chủ đề phổ biến thường xuyên xuất hiện trong đề. Dù bạn là học sinh, sinh viên hay người đi làm, khả năng cao bạn sẽ gặp các câu hỏi liên quan đến chuyên ngành, môn học yêu thích hoặc quan điểm về […]
Describe a second-hand website IELTS Speaking
25/12/2025

Describe a second-hand website – Bài mẫu IELTS Speaking

Trong IELTS Speaking, chủ đề “Shopping” hay “Website” đã quá quen thuộc. Tuy nhiên, xu hướng đề thi gần đây đang chuyển dịch sang các ngách cụ thể và mang tính xã hội hơn. Một trong số đó là đề bài: “Describe a website where people can sell or buy second-hand or recycled items” (Mô […]
Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)
22/12/2025

Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)

Chào các bạn, trong IELTS Speaking, có một dạng đề tưởng chừng rất quen thuộc nhưng lại là “bẫy” khiến nhiều thí sinh mất điểm oan, đó là dạng đề kể lại trải nghiệm cá nhân và rút ra bài học. Một ví dụ điển hình chính là: “Describe a time when you received the […]
IELTS Speaking topic fishing
22/12/2025

IELTS Speaking topic fishing: Từ vựng & bài mẫu chi tiết

Chào các bạn, series bài học lần này của chúng ta sẽ gắn liền với chủ đề Fishing (Câu cá). Đây là một chủ đề mà hầu hết các bạn đều đã từng nghe đến, nhưng có thể ít khi có cơ hội vận dụng trong bài thi IELTS Speaking. Lý do là vì chủ […]
Fair Games IELTS Reading
20/12/2025

Bài đọc Fair Games IELTS Reading: Dịch song ngữ & đáp án chi tiết

Bài đọc “Fair Games?” là một chủ đề học thuật phổ biến trong IELTS, bàn về những mặt trái kinh tế và xã hội của việc đăng cai Thế vận hội Olympic. Bài viết này của trung tâm ngoại ngữ ECE sẽ cung cấp bản dịch chi tiết, danh sách từ vựng “ăn điểm” và […]
Australian artist margaret preston IELTS Reading
20/12/2025

Luyện đề IELTS Reading Margaret Preston (dịch & đáp án chuẩn)

Trong kho tàng đề thi IELTS Reading, dạng bài tiểu sử (Biography) luôn là một thử thách thú vị nhưng cũng đầy “bẫy” về mốc thời gian và sự kiện. Bài đọc “Australian Artist Margaret Preston” là ví dụ điển hình, kể về hành trình sáng tạo của một trong những nữ họa sĩ vĩ […]
Food for Thought IELTS Reading
20/12/2025

Giải mã bài đọc IELTS Reading: Food for Thought (từ vựng & đáp án chi tiết)

Bài đọc Food for thought nằm trong bộ Cambridge IELTS Practice Test, là một chủ đề cực kỳ thú vị và mang tính thời sự: Entomophagy (Việc ăn côn trùng). Bài viết này không chỉ kiểm tra kỹ năng đọc hiểu mà còn cung cấp kiến thức về dinh dưỡng, môi trường và kinh tế. […]
Giải bài đọc Robots IELTS Reading
17/12/2025

Giải bài đọc Robots IELTS Reading (từ vựng, dịch & đáp án)

Bài đọc “Robots” là một trong những bài đọc thú vị và mang tính học thuật cao trong các đề thi IELTS Reading. Chủ đề này không chỉ kiểm tra vốn từ vựng về công nghệ và khoa học mà còn thách thức khả năng tư duy logic của thí sinh qua các dạng câu […]
200 Years of Australian Landscapes IELTS Reading
17/12/2025

Giải mã bài đọc: 200 Years of Australian Landscapes chi tiết từ A – Z

Bài đọc “200 Years of Australian Landscapes at the Royal Academy in London” là một chủ đề học thuật thú vị thường xuất hiện trong các bài thi IELTS Reading. Bài viết bàn về triển lãm nghệ thuật phong cảnh Úc tại London, những tranh cãi xoay quanh việc lựa chọn tác phẩm, và mối […]
Giải bài đọc The Development of Plastics IELTS Reading
17/12/2025

Giải bài đọc The Development of Plastics IELTS Reading (từ vựng & đáp án)

“The Development of Plastics” (Sự phát triển của nhựa) là một bài đọc khá thú vị trong IELTS Reading, thuộc chủ đề Khoa học & Công nghệ (Science & Technology). Bài viết cung cấp cái nhìn toàn diện về lịch sử ra đời, các loại nhựa khác nhau (nhựa nhiệt dẻo, nhựa nhiệt rắn) và […]
Giải bài đọc IELTS Reading: The Peopling of Patagonia
17/12/2025

Giải đề IELTS Reading: The Peopling of Patagonia (bài dịch & đáp án chi tiết)

Bài đọc “The Peopling of Patagonia” (Sự định cư của con người tại Patagonia) là một chủ đề học thuật điển hình trong IELTS, thuộc dạng bài Lịch sử & Khảo cổ học (History & Archaeology). Bài viết xoay quanh các giả thuyết về thời gian, phương thức di cư của con người đến vùng […]
Giải mã bài đọc Otters IELTS Reading
16/12/2025

Giải mã bài đọc Otters IELTS Reading (đáp án & dịch chi tiết)

“Otters” (Rái cá) là một bài đọc IELTS Reading thú vị thuộc chủ đề Khoa học & Động vật học (Science & Zoology). Bài đọc này cung cấp thông tin toàn diện về đặc điểm sinh học, môi trường sống, tập tính săn mồi và những nỗ lực bảo tồn loài rái cá tại Anh. […]
3000
+

Lượt Đăng Ký

Học viên tại ECE

NHẬN TƯ VẤN NGAY

Vui lòng để lại thông tin để được tư vấn chi tiết lộ trình học và thi IELTS ở trên

    Họ và tên *
    Số điện thoại *
    Developed by NguyenTienCuong
    Facebook Messenger
    Chat với chúng tôi qua Zalo
    Gọi ngay
    Developed by NguyenTienCuong