Giải đề IELTS Reading: The Deep Sea (đáp án & phân tích chi tiết)
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Giải đề IELTS Reading: The Deep Sea (đáp án & phân tích chi tiết)
Tóm Tắt Nội Dung Bài Viết
Trong khi chúng ta mải mê nhìn lên các vì sao và mơ về sao Hỏa, một thế giới bí ẩn và rộng lớn hơn nhiều ngay tại Trái Đất vẫn còn bị bỏ ngỏ: Đại dương sâu thẳm. Bài đọc IELTS “The Deep Sea” là một lời nhắc nhở đầy sức nặng về những gì chúng ta chưa biết về hành tinh của chính mình, đồng thời kể lại hành trình gian nan của con người khi cố gắng chinh phục “biên giới cuối cùng” này.
Bài viết dưới đây của ECE English sẽ cung cấp bản dịch, phân tích từ vựng chuyên sâu và giải thích cặn kẽ từng câu hỏi để bạn nắm vững bài đọc này.
Nội dung bài đọc (Reading Passage)
The Deep Sea
A. At a time when most think of outer space as the final frontier, we must remember that a great deal of unfinished business remains here on earth. Robots crawl on the surface of Mars, and spacecraft exit our solar system, but most of our planet has still never been seen by human eyes. It seems ironic that we know more about impact craters on the far side of the moon than about the longest and largest mountain range on Earth. It is incredible that human beings crossed a quarter of a million miles of space to visit our nearest celestial neighbour before penetrating just two miles deep into the earth’s own waters to explore the Midocean Ridge. And it would be hard to imagine a more significant part of our planet to investigate – a chain of volcanic mountains 42,000 miles long where most of the earth’s solid surface was born, and where vast volcanoes continue to create new submarine landscapes.
B. The figure we so often see quoted 71% of the earth’s surface – understates the oceans’ importance. If you consider three-dimensional volumes instead, the land dwellers’ share of the planet shrinks even more toward insignificance: less than 1% of the total. Most of the oceans’ enormous volume lies deep below the familiar surface. The upper sunlit layer, by one estimate, contains only 2 or 3% of the total space available to life. The other 97% of the earth’s biosphere lies deep beneath the water’s surface, where sunlight never penetrates. Until recently, it was impossible to study the deep ocean directly. By the sixteenth century, diving bells allowed people to stay underwater for a short time: they could swim to the bell to breathe air trapped underneath it rather than return to the surface. Later, other devices, including pressurized or armoured suits, heavy metal helmets, and compressed air supplied through hoses from the surfaces, allowed at least one diver to reach 500 feet or so. It was 1930 when a biologist named William Beebe and his engineering colleague Otis Barton sealed themselves into a new kind of diving craft, an invention that finally allowed humans to penetrate beyond the shallow sunlit layer of the sea and the history of deep-sea exploration began. Science then was largely incidental – something that happened along the way. In terms of technical ingenuity and human bravery, this part of the story is every bit as amazing as the history of early aviation. Yet many of these individuals, and the deep-diving vehicles that they built and tested, are not well known.
C. It was not until the 1970s that deep-diving manned submersibles were able to reach the Midocean Ridge and begin making major contributions to a wide range of scientific questions. A burst of discoveries followed in short order. Several of these profoundly changed the whole field of science and their implications are still not fully understood. For example, biologists may now be seeing – in the strange communities of microbes and animals that live around deep volcanic vents – clues to the origin of life on Earth. No one even knew that these communities existed before explorers began diving to the bottom in a submersible. Entering the deep, black abyss presents unique challenges for which humans must carefully prepare if they wish to survive. It is an unforgiving environment, both harsh and strangely beautiful, that few who have not experienced it firsthand can fully appreciate. Even the most powerful searchlights penetrate only tens of feet. Suspended particles scatter the light and water itself is less transparent than air; it absorbs and scatters light. The ocean also swallows other types of electromagnetic radiation, including radio signals. That is why many deep-sea vehicles dangle from tethers. Inside those tethers, copper wires or fibre optic strands transmit signals that would dissipate and die if broadcast into open water.
D. Another challenge is that the temperature near the bottom in very deep water typically hovers just four degrees above freezing, and submersibles rarely have much insulation. Since water absorbs heat more quickly than air, the cold down below seems to penetrate a diving capsule far more quickly than it would penetrate, say, a control van up above, on the deck of the mother ship. And finally, the abyss clamps down with crushing pressure on anything that enters it. ‘This force is like air pressure on land, except that water is much heavier than air. At sea level on land, we don’t even notice the atmosphere of pressure, about 15 pounds per square inch, the weight of the earth’s blanket of air. In the deepest part of the ocean, nearly seven miles down, it’s about 1,200 atmospheres, 18,000 pounds per square inch. A square-inch column of lead would crush down on your body with equal force if it were 3,600 feet tall.
E. Fish that live in the deep don’t feel the pressure, because they are filled with water from their environment. It has already been compressed by abyssal pressure as much as water can be (which is not much). A diving craft, however, is a hollow chamber, rudely displacing the water around it. That chamber must withstand the full brunt of deep-sea pressure – thousands of pounds per square inch. If seawater with that much pressure behind it ever finds a way to break inside, it explodes through the hole with laser-like intensity. It was into such a terrifying environment that the first twentieth-century explorers ventured.
Questions 27 – 30 (Multiple Choice)
Write the correct letter. A. B. C or D, in boxes 27 – 30 on your answer sheet.
27. In the first paragraph, the writer finds it surprising that …
A. we send robots to Mars rather than to the sea bed.
B. we choose to explore the least accessible side of the moon.
C. people reached the moon before they explored the deepest parts of the earth’s oceans.
D. spaceships are sent beyond our solar system instead of exploring it.
28. The writer argues that saying 71 % of the earth’s surface is the ocean is not accurate because it …………………
A. ignores the depth of the world’s oceans.
B. is based on an estimated volume.
C. overlooks the significance of landscape features.
D. refers to the proportion of water in which life is possible.
29. How did the diving bell help divers?
A. It allowed each diver to carry a supply of air underwater.
B. It enabled piped air to reach deep below the surface.
C. It offered access to a reservoir of air below the surface.
D. It meant that they could dive as deep as 500 feet.
30. What point does the writer make about scientific discoveries between 1930 and 1970?
A. They were rarely the primary purpose of deep-sea exploration.
B. The people who conducted experiments were not professional scientists.
C. Many people refused to believe the discoveries that were made.
D. They involved the use of technologies from other disciplines.
Questions 31 – 36 (YES/NO/NOT GIVEN)
Do the following statements agree with the views of the writer in Reading Passage 3? Write:
-
YES if the statement agrees with the views of the writer
-
NO if the statement contradicts the views of the writer
-
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this
31. The Midocean Ridge is largely the same as when the continents emerged.
32. We can make an approximate calculation of the percentage of the ocean in which sunlight penetrates.
33. Many unexpected scientific phenomena came to light when the exploration of the Midocean Ridge began.
34. The number of people exploring the abyss has risen sharply in the 21st century.
35. One danger of the darkness is that deep-sea vehicles become entangled in vegetation.
36. The construction of submersibles offers little protection from the cold at great depths.
Questions 37 – 40 (Summary Completion)
Complete the summary using the list of words A – I below.
Write your answers in the boxes next to 37 – 40 on your answer sheet
Deep diving craft
A diving craft has to be 37 …………………………………enough to cope with the enormous pressure of the abyss, which is capable of crushing almost anything. Unlike creatures that live there, which are not 38……………………………………..…. because they contain compressed water, a submersible is filled with 39…………………………………………….. If it has a weak spot in its construction, there will be a 40…………………………………… explosion of water into the craft.
List of words:
A. an ocean
B. air
C. deep
D. hollow
E. sturdy
F. atmosphere
G. energetic
H. violent
I. heavy
Tóm tắt nội dung bài đọc
Bài đọc khám phá lịch sử và những thách thức của việc thám hiểm biển sâu.
-
Đoạn A: So sánh sự mỉa mai khi con người biết về vũ trụ nhiều hơn đáy biển. Giới thiệu Midocean Ridge, dãy núi lớn nhất Trái Đất nằm dưới đáy biển.
-
Đoạn B: Chỉ ra rằng con số 71% bề mặt là đại dương chưa đánh giá đúng tầm quan trọng, vì 97% sinh quyển nằm ở tầng nước sâu thiếu ánh sáng. Kể lại lịch sử các thiết bị lặn từ thế kỷ 16 (diving bells) đến tàu lặn của Beebe và Barton năm 1930.
-
Đoạn C: Nói về bước ngoặt thập niên 1970 khi tàu lặn có người lái tiếp cận Midocean Ridge, dẫn đến hàng loạt khám phá khoa học. Mô tả các thách thức: bóng tối, sự hấp thụ ánh sáng và sóng vô tuyến.
-
Đoạn D: Các thách thức khác: cái lạnh thấu xương (nước hấp thụ nhiệt nhanh) và áp suất khổng lồ (gấp hàng nghìn lần trên mặt đất).
-
Đoạn E: So sánh sự thích nghi của cá (chứa đầy nước) và tàu lặn (khoang rỗng). Tàu lặn phải chịu đựng áp lực khủng khiếp, nếu vỡ sẽ gây ra vụ nổ nước tia laser.
Tổng hợp từ vựng quan trọng trong bài đọc The Deep Sea
-
Celestial neighbour (n.p) (Đoạn A): Hàng xóm thiên thể (ám chỉ Mặt Trăng/Các hành tinh).
-
Penetrate (v) (Đoạn A, B, C): Thâm nhập, xuyên qua.
-
Ví dụ: “…before penetrating just two miles deep into the earth’s own waters...”
-
-
Submarine landscapes (n.p) (Đoạn A): Cảnh quan dưới đáy biển.
-
Ingenuity (n) (Đoạn B): Sự khéo léo, tài tình (trong thiết kế, kỹ thuật).
-
Ví dụ: “In terms of technical ingenuity…”
-
-
Incidental (adj) (Đoạn B): Ngẫu nhiên, tình cờ (phụ, không phải mục đích chính).
-
Ví dụ: “Science then was largely incidental…”
-
-
Abyss (n) (Đoạn C, D): Vực thẳm (đáy biển sâu).
-
Dissipate (v) (Đoạn C): Tiêu tan, phân tán (tín hiệu, năng lượng).
-
Insulation (n) (Đoạn D): Sự cách nhiệt/cách điện.
-
Ví dụ: “…submersibles rarely have much insulation.”
-
-
Withstand (v) (Đoạn E): Chịu đựng, chống chọi.
-
Ví dụ: “That chamber must withstand the full brunt of deep-sea pressure…”
-
Đáp án và giải thích chi tiết
27. Đáp án: C (people reached the moon before they explored the deepest parts of the earth’s oceans.)
-
Giải thích: Tác giả thấy ngạc nhiên vì con người đã đi đến “thiên thể hàng xóm” (Mặt Trăng) trước khi đi sâu 2 dặm xuống biển.
-
Dẫn chứng (Đoạn A): “It is incredible that human beings crossed a quarter of a million miles of space to visit our nearest celestial neighbour before penetrating just two miles deep…”
28. Đáp án: A (ignores the depth of the world’s oceans.)
-
Giải thích: Tác giả cho rằng con số 71% là không chính xác (understates) vì nó chỉ tính bề mặt, bỏ qua thể tích (chiều sâu).
-
Dẫn chứng (Đoạn B): “The figure… 71% of the earth’s surface – understates the oceans’ importance. If you consider three-dimensional volumes instead…” (Thể tích 3 chiều chính là tính thêm chiều sâu).
29. Đáp án: C (It offered access to a reservoir of air below the surface.)
-
Giải thích: Chuông lặn giúp thợ lặn có một khoang khí để thở dưới nước mà không cần ngoi lên mặt nước.
-
Dẫn chứng (Đoạn B): “…they could swim to the bell to breathe air trapped underneath it rather than return to the surface.”
30. Đáp án: A (They were rarely the primary purpose of deep-sea exploration.)
-
Giải thích: Trong giai đoạn đầu (1930), khoa học chỉ là yếu tố “ngẫu nhiên”, không phải mục đích chính.
-
Dẫn chứng (Đoạn B): “Science then was largely incidental – something that happened along the way.”
Questions 31-36 (YES/NO/NOT GIVEN)
31. Đáp án: NO
-
Câu hỏi: Midocean Ridge phần lớn vẫn giống như khi các lục địa mới hình thành.
-
Dẫn chứng (Đoạn A): “…where vast volcanoes continue to create new submarine landscapes.”
-
Giải thích: Núi lửa vẫn đang “tiếp tục tạo ra cảnh quan mới”, nghĩa là nó thay đổi liên tục, không phải “giống như cũ” (the same).
32. Đáp án: YES
-
Câu hỏi: Chúng ta có thể tính toán xấp xỉ phần trăm đại dương có ánh sáng mặt trời xuyên qua.
-
Dẫn chứng (Đoạn B): “The upper sunlit layer, by one estimate, contains only 2 or 3% of the total space…”
-
Giải thích: “By one estimate” (theo một ước tính) chính là “approximate calculation”.
33. Đáp án: YES
-
Câu hỏi: Nhiều hiện tượng khoa học bất ngờ đã được phát hiện khi việc thám hiểm Midocean Ridge bắt đầu.
-
Dẫn chứng (Đoạn C): “…begin making major contributions… A burst of discoveries followed… Several of these profoundly changed the whole field of science…”
-
Giải thích: “A burst of discoveries” (một loạt khám phá bùng nổ) tương ứng với “many unexpected scientific phenomena”.
34. Đáp án: NOT GIVEN
-
Câu hỏi: Số lượng người thám hiểm vực thẳm đã tăng mạnh trong thế kỷ 21.
-
Giải thích: Bài đọc có nói về việc thám hiểm, nhưng không hề đề cập đến số lượng người hay sự gia tăng cụ thể trong thế kỷ 21.
35. Đáp án: NOT GIVEN
-
Câu hỏi: Một nguy hiểm của bóng tối là các phương tiện biển sâu bị vướng vào thảm thực vật.
-
Giải thích: Đoạn C có nói về bóng tối và việc hấp thụ ánh sáng, nhưng không nói gì về việc bị vướng vào thực vật (entangled in vegetation).
36. Đáp án: YES
-
Câu hỏi: Cấu tạo của tàu lặn cung cấp ít sự bảo vệ khỏi cái lạnh ở độ sâu lớn.
-
Dẫn chứng (Đoạn D): “…submersibles rarely have much insulation… the cold down below seems to penetrate a diving capsule far more quickly…”
-
Giải thích: “Rarely have much insulation” (hiếm khi có nhiều cách nhiệt) đồng nghĩa với “little protection from the cold”.
Questions 37 – 40 (Summary Completion)
37. Đáp án: E (sturdy)
-
Dẫn chứng (Đoạn E): “That chamber must withstand the full brunt of deep-sea pressure…”
-
Giải thích: Để “chịu đựng” (withstand) được áp lực, tàu lặn phải rất “cứng cáp/vững chắc” (sturdy).
38. Đáp án: D (hollow)
-
Dẫn chứng (Đoạn E): “Fish… are filled with water… A diving craft, however, is a hollow chamber…”
-
Giải thích: Bài đọc so sánh cá (filled with water) và tàu lặn (hollow). Câu hỏi nói “Unlike creatures… which are NOT…”, vậy sinh vật thì KHÔNG rỗng (hollow).
39. Đáp án: B (air)
-
Dẫn chứng: Tàu lặn là “hollow chamber” (khoang rỗng) dành cho con người, nên bên trong nó phải chứa không khí để thở và chịu áp suất thấp hơn bên ngoài. (Suy luận từ ngữ cảnh toàn bài và đoạn E so sánh với cá chứa nước).
-
Giải thích: Tàu lặn chứa đầy “không khí” (air) cho con người, khác với cá chứa nước.
40. Đáp án: H (violent)
-
Dẫn chứng (Đoạn E): “…it explodes through the hole with laser-like intensity.”
-
Giải thích: Vụ nổ với “cường độ như laser” (laser-like intensity) là một vụ nổ cực kỳ “dữ dội” (violent).
Kết bài
Bài đọc “The Deep Sea” không chỉ là một bài kiểm tra ngôn ngữ, mà là một câu chuyện khoa học hấp dẫn về nỗ lực vượt qua giới hạn sinh học của con người. Qua việc phân tích các thách thức về áp suất, nhiệt độ và ánh sáng, bài đọc giúp người học hiểu rõ tại sao đáy biển lại khó chinh phục đến thế. Hy vọng bài giải thích chi tiết này của trung tâm ngoại ngữ ECE đã trang bị cho bạn từ vựng và tư duy logic cần thiết để xử lý các dạng bài đọc về thám hiểm và khoa học trong IELTS.
Đoàn Nương
Tôi là Đoàn Nương - Giám đốc trung tâm ngoại ngữ ECE. Tôi hiện đang là giảng viên của khoa ngôn ngữ các nước nói tiếng Anh - Trường Đại Học Quốc Gia Hà Nội. Tôi đã có 19 năm kinh nghiệm giảng dạy IELTS và 15 năm là giảng viên Đại Học. Tôi mong muốn đưa ECE trở thành trung tâm ngoại ngữ cho tất cả mọi người, mang tới cho học viên môi trường học tập tiếng Anh chuyên nghiệp và hiệu quả.
Tìm hiểu các khóa học tại ECE
Tin Tức Cùng Danh Mục
Describe a second-hand website – Bài mẫu IELTS Speaking
Describe a time when you received the wrong information (IELTS Speaking)
IELTS Speaking topic fishing: Từ vựng & bài mẫu chi tiết
Bài đọc Fair Games IELTS Reading: Dịch song ngữ & đáp án chi tiết
